Jollof (ka Benachin, riz au gras, ceebu jën, zaamè) on Lääne-Aafrika riisiroog. Koostises on tavaliselt pikateraline riis, tomatid, sibul, vürtsid, köögiviljad ja liha. Roog valmib ühes potis, kuigi piirkonniti on erinevusi nii koostisainetes kui ka valmistamisviisis.
Jollofi juured ulatuvad Senegambia piirkonda, kus 14. sajandil oli Jolofi impeerium, kus kasvatati riisi. Tänapäeval on selles piirkonnas osaliselt Senegal, Gambia ja Mauritaania. Roog sarnaneb "thieboudienne" nimelisele roale, mis sisaldas riisi, kala, mereande ja köögivilju. Ilmselt liikus roog mujale Mali impeeriumi vahendusel.
Jollof on Lääne-Aafrika levinuimaid roogi. Siin mõned variatsioonid:
- Mali - zaamè
- Senegal - ceebu jën, benachin
- Gambia - ceebu jën, benachin
- prantsuskeelsetel aladel - riz au gras
Koostisosad:
- riis
- õli
- köögiviljad (tomat, sibul, punane paprika, küüslauk, ingver, scotch bonnet tšilli, tomatipüree)
- vürtsid (sool, puljongipulber või -kuubik, karripulber, kuivatatud tüümian)
- liha (kana, kalkun, veis, kala)
Variatsioonid:
Paljud Lääne-Aafrika riigid "kaklevad" selle üle, kellel kõige õigem jollof on, eriti Gaana, Nigeeria, Sierra Leone, Libeeria ja Kamerun. Gaana ja Nigeeria vahel on lausa "Jollof War" :)
- Nigeeria jollof: pikateraline parboiled riis, tomatid, tomatipasta, paprika, taimeõli, sibul ja puljongikuubikud. Roog valmistatakse ühes potis, "põhjaks" on tummine lihapuljong ja praetud tomati-paprikapüee. Rooga serveeritakse meelepärase lihaga, tihti veel praetud jahubanaanide, moi moi, aurutatud köögiviljade, kapsasalati jms. Jõeäärsetel aladel on valguks kala.
- Gaana jollof: taimeõli, sibul, paprika, pressitud küüslauk, tšillid, tomatipasta, veis/kits/kana, kohalik või lihvitud riis ja must pipar. Esmalt praetakse ja hautatakse maitsestatud liha põhjalikult läbi, siis praetakse läbi ülejäänud koostisained. Pärast praadimist lisatakse riis. Serveeritakse lisanditega (veiseliha, kanaliha, maitsestatud praekala, köögiviljad)
Gaanas serveeritakse jollofit shito tšilliga.
Retsepte Nami-Namis: